Klasszikus eszközosztályba fektető alapok mellett mi lehet az oka az abszolút hozamú típusú alapok térnyerésének? Miért ilyen népszerűek Magyarországon? Teret nyertek? Tőke védett alapok ideje lejárt-e?

Kállay András, Konkoly Miklós, Köves Benedek

Kállay András, Erste Bank

Az abszolút hozamú alapok térnyerésének oka, hogy az utóbbi években ezek az alapok rendre a rövid kötvényhozamok felett teljesítettek, alacsonyabb volatilitással. (vagyis a Sharpe mutatójuk kifejezetten szép az elmúlt időszakra) Az ügyfelek leginkább a múltbéli hozamok alapján döntenek a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben, így nem csoda, hogy az abszolút hozamú alapok jelentős tőkebeáramlást könyvelhettek el. Hozzá kell tenni továbbá azt is, hogy egyik legnagyobb alapkezelő (OTP) az anyabankjával karöltve kombinált termékként értékesítette a lakosság felé. Vagyis a lakossági szegmens felé történő nyitás (korábban inkább prémium és privát ügyfélkör számára voltak csak elérhetőek) meghozta a tőkebeáramlást az alapokba. A jövőbeli teljesítményt illetően a kérdés leginkább az, hogy a kötvény rally kifulladása után az alapok képesek lesznek-e a kockázatosabb eszközosztály (részvénypiac) hozamait visszaadni esetleg megverni. A jövőbeni teljesítmény legfontosabb összetevője egyre inkább a (még) hatékonyabb kockázatkezelés lesz, az alapok méretéből és a piacok jövőbeli volatilitásából fakadóan (jelenleg rekord alacsonyan tartózkodnak a részvénypiaci volatilitás mutatók). Az Erste Private Banking 2013 év elején elindított portfoliókezelési szolgáltatása az egyedi abszolút hozamú alapok jellegéből fakadó hátrányokra próbál meg választ adni.

A tőkegarantált alapok jelenleg nem a legkívánatosabb befektetések a piacon, köszönhetően annak, hogy a tőkegaranciának ára van, amit a jelenlegi egyébként is alacsony hozamból kell levonni. Vagyis az ügyfelek számára nem tudunk megfelelő hozamot továbbadni, vagy kisebb részvételi arányt tudunk csak biztosítani a mögöttes befektetési termék árfolyam emelkedéséből/hozamából.

Konkoly Miklós, Budapest Bank

A Budapest Bank privát banki üzletágánál, a Money+-nál azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban azok a termékek a legnépszerűbbek ügyfeleink körében, amelyek nemcsak egy-egy konkrét eszközosztályra koncentrálnak, és benchmarkot követnek, hanem ezen felül valamilyen sajátos stratégiával rendelkeznek. Ezek között említhetők az abszolút hozamú alapok és a különböző tőkevédett vagy tőkevédelemre törekvő alapok. Az abszolút hozamú alapok térnyerésének az egyik oka, hogy a szinte minden piacon alacsony hozam és kamatkörnyezet miatt a részvény típusú befektetések mellett új megoldást kerestek a befektetők. Miközben hazánkban is rekordszintre csökkentek a hozamok és a kamatok, az abszolút hozamú alapok kiváló teljesítményt mutattak fel, megszerezve ezzel az ügyfelek bizalmát. Az alapok térnyerése megkérdőjelezhetetlen, és amíg a fent említett körülmények fennmaradnak, nem is várunk változást ebben a trendben. A tőkevédett alapok népszerűek voltak az elmúlt időszakban, de úgy látjuk, hogy a kamatok csökkenésével ezen konstrukciók elérhetősége, pozíciója – főleg a privát és prémium banki piacon – folyamatosan csökkeni fog.

Köves Benedek, OTP Alapkezelő

Az abszolút hozam alapokba tapasztalt jelentős tőkeáramlás több okra vezethető vissza. Természetesen a folyamatosan csökkenő, és mára rekord alacsony kamatkörnyezetben a jól teljesítő abszolút hozam alapok visszatekintő hozamai vonzónak bizonyultak. Az érdeklődést erősíti, hogy még a kockázatvállaló befektetők többsége is elfordult a részvénypiacoktól. A jó teljesítmény azonban önmagában nem lett volna elég, hiszen a befektetetők jelentős része igen érzékeny a volatilitásra, vagyis az árfolyam ingadozásra, átmeneti veszteségekre. Jelentős mértékű friss tőkét az OTP Alapkezelő esetében is azok a sikeres, jól menedzselt abszolút hozam alapok vonzották, amelyeknek a volatilitását sikerült alacsonyan tartani. Ezeknek az alapoknak a korrelációja, együttmozgása igen alacsony a hagyományos eszközosztályokéval. Azok a költséghatékony alapok alapja struktúrák is egyre népszerűbbek, amelyek többféle stratégiát követő abszolút hozam alapokból állnak. Az ilyen termékek révén egyetlen tranzakcióval egy jól diverzifikált abszolút hozam portfolióhoz juthatnak a befektetők, amelynek várható árfolyam ingadozása alacsonyabb, mintha egy-két alapot külön vásárolnának meg. Az OTP Alapkezelő továbbra is fokozott érdeklődésre számít az abszolút hozam alapok iránt. Újdonság, hogy idén sikeres abszolút hozam alapjaink devizában kibocsátott változataival is piacra lépünk.

A tőkevédett alapok esetében inkább ellentétes folyamatot prognosztizálunk. Az alacsony kamatkörnyezet először a tőkevédett alapok által fizetett biztosított minimum hozamok eltűnését hozza majd. Idővel a 100%-os tőkevédelem megszűnésére, a részleges, 80-90%-os tőkevédelem megjelenésére számítunk. Megoldás lehetne a jelenlegi 3-4 éves futamidők hosszabbítása, de a befektetők többsége ennél hosszabb időtartamra nem kívánja pénzét lekötni, így ezzel a lehetőséggel tömegesen nem számolunk A termékjellemzőkben várható változások miatt tehát a tőkevédett alapok piacának növekedési üteme idén is mérsékelt maradhat.

Nyomtatható verzió